4 grudnia, 2024

Jak robić domowe przetwory?

Konfitury to słodkie smarowidła, które można przyrządzać z różnych owoców. Konserwy owocowe powstają w wyniku gotowania owoców lub soku owocowego z cukrem i pektyną. Dżemy przygotowuje się, gotując masę do zastygnięcia; marmolady gotuje się, aż owoce będą miękkie, ale nie mięsiste. Sprawdź portal cityislife.pl i dowiedz się więcej! 

Oto kilka wskazówek, jak zrobić własne przetwory:

  • Kupuj owoce dobrej jakości: kupuj owoce, które są w sezonie lub mrożone (jeśli nie są dostępne). Staraj się unikać bardzo miękkich owoców (np. truskawek), ponieważ tracą one smak podczas gotowania.
  • Oszczędnie używaj cukru: Jeśli chcesz, aby Twój dżem był mniej słodki, dodaj cukier po ugotowaniu. Cukier dodaje się przed gotowaniem tylko wtedy, gdy potrzebny jest środek zagęszczający, a nie chcesz, aby przetwory były zbyt słodkie (np. przy robieniu dżemu z rabarbaru).

Jak zrobić przetwory domowej roboty?

  1. Umyj owoce i usuń z nich łuski. Czereśnie najpierw wydrylować, a następnie pokroić na małe kawałki i umieścić w dużym rondlu z wodą tak, aby je przykryła. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, gdy owoce zaczną mięknąć. Zdjąć z ognia i dobrze odsączyć, wyrzucając płyn.
  2. Do gorących, ugotowanych wiśni dodać cukier, sok z cytryny, pektynę i masło i ponownie doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu; stale mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści; w razie potrzeby dodać przyprawy (opcjonalnie). Mieszankę ponownie doprowadzić do pełnego wrzenia przez co najmniej 1 minutę (w tym momencie można usunąć około 1/4 szklanki płynu z patelni, jeśli wydaje się zbyt gęsty). Wlać do przygotowanych słoików, pozostawiając 1/3 cala wolnej przestrzeni na górze słoika; przetwarzać zgodnie z instrukcjami poniżej lub natychmiast przechowywać w lodówce do przyszłego użycia (w lodówce będzie przechowywany przez kilka miesięcy).