Nasza kuchnia to duża, otwarta przestrzeń z dużą ilością naturalnego światła, ale mimo to szybko może w niej zapanować bałagan. Ponieważ używamy tej przestrzeni do gotowania i spędzania czasu z przyjaciółmi, ważne jest, abyśmy utrzymywali w niej porządek.
Nadaj priorytet najczęściej używanym powierzchniom do przechowywania. Jeśli jedzenie rozleje się na blacie, wytrzyj je od razu, aby uniknąć plam. Przybory kuchenne przechowuj w słoikach lub naczyniach, aby były łatwo dostępne, gdy ich potrzebujesz. Kilka strategicznie umieszczonych haczyków pomoże również utrzymać rzeczy w porządku.
W szufladach i szafkach trzymaj podobne przedmioty razem. Na przykład, wszystkie przyprawy idą w jednej szufladzie, lub wszystkie małe urządzenia w innej. Jeśli masz dużo przedmiotów, które nie mieszczą się w szufladzie, przechowuj je na blachach do pieczenia wyłożonych papierem pergaminowym (świetny sposób na przechowywanie mrożonek, jak również). Odkładaj wszystko na bok, gdy tylko skończysz z tym korzystać, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń magazynową.
Kiedy nadejdzie pora posiłku i wszystko będzie na swoim miejscu i gotowe do użycia, wtedy naprawdę będziesz mieć schludną kuchnię!
Więcej porad znajdziesz na stronie uporzadkowane.pl
More Stories
Czym różni się ściana nośna od działowej?
Na jaką umywalkę warto się zdecydować?
O czym warto pamiętać przed przeprowadzką?